Дитячий ВІЛ/туберкульоз

30. ноября 2012 | От | Категория: ситуация

У рамках Міжнародного симпозіуму «Досконала клінічна практика у сфері педіатричної ко-інфекції ВІЛ/туберкульоз», організованого університетом Браун (США) на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у м. Київ за підтримки Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» та Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, оприлюднені результати першого в Україні загальнонаціонального дослідження проблеми поєднаної інфекції ВІЛ/туберкульоз серед дитячого населення.

Останніми роками, на тлі епідемії туберкульозу (ТБ), поширення ко-інфекції ВІЛ/ТБ стає дедалі серйознішою суспільною проблемою в Україні в цілому, а також для педіатричної галузі зокрема. Результати дослідження, ініційованого програмою Браун/Україна у співпраці з громадською організацією «Діємо разом», свідчать, що в Україні у 2011 р. захворюваність на туберкульоз ВІЛ-позитивних дітей у понад 260 разів перевищила показники захворюваності серед не інфікованих ВІЛ дітей. На жаль, наразі офіційна статистика не в змозі передати усіх масштабів проблеми, яка тільки починає усвідомлюватись медиками. Це підтверджується даними про те, що 32% дітей з діагностованим ТБ отримують діагноз уже після смерті, а ще 15% – не раніше ніж за 3 дні до смерті. Отже, майже половина дітей, які померли від ТБ, не стояли на обліку і не отримували жодної протитуберкульозної терапії. Крім того, науковці фіксують стрімку динаміку поширення ко-інфекції в різних регіонах України. Так, у Донецькій області за 1998-2008 рр. кількість випадків ко-інфекції ВІЛ/ТБ серед дітей із вперше виявленим туберкульозом зросла із 0,9% до 26,3%.
У симпозіумі взяли участь ВІЛ-педіатри та дитячі фтизіатри з усіх регіонів України, науковці із Південної Африки та США, які мають власний досвід педіатричного супроводу туберкульозу, а також представники ВООЗ, UNICEF, Фонду Клінтона, Національного інституту пульмонології та Міністерства охорони здоров’я України.
«Симпозіум став ефективною платформою для комунікації між провідними світовими науковцями та дитячими інфекціоністами, фтизіатрами з усіх областей України, провідними громадськими та державними діячами у сфері громадського здоров’я та українськими законодавцями, – зазначив Др. Тімоті Фланіган, директор Браун/Україна, голова відділення інфекційних хвороб Медичної кафедри Університету Браун (США). – Адже це перша спроба якісно проаналізувати ситуацію з ко-інфекцією ВІЛ/туберкульоз в Україні та застосувати міжнародний досвід у боротьбі з недугою».
В Україні поєднана інфекція є найбільш поширеною серед дітей у віці 4-10 років (65% від загальної кількості хворих дітей), у той же час найменша кількість хворих на туберкульоз зафіксована серед ВІЛ-позитивних дітей віком 16-18 років (1%). Найбільше випадків поєднаної патології зафіксовано у Донецькій, Одеській та Дніпропетровській областях (40% від загальної кількості в Україні).
«У країнах Західної Європи туберкульоз, як дитячий так і дорослий, не має таких загрозливих масштабів, як в Україні, оскільки там розвинена система своєчасного діагностування, лікування та профілактики. Крім того, пацієнт забезпечений ефективними діагностичними системами і повним спектром ліків як першої, так і другої лінії, – зауважила др. Светлана Комар, завідуюча Центром «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД» НДСЛ «Охматдит». – Таким чином, кожен новий випадок туберкульозу вчасно діагностується і вчасно виліковується, і ризик передачі іншим людям, в тому числі з таких груп високого ризику, як люди, які живуть з ВІЛ, – мінімальний».
Загалом проблема ВІЛ/ТБ завдає складнощів лікарям та пацієнтам в усьому світі, оскільки не існує простих і однозначних методів діагностування та лікування ко-інфекції. Проте загрозливих масштабів поєднання ВІЛ та ТБ набуло лише в окремих регіонах світу, в тому числі у пострадянських країнах, у країнах Південної Африки та в Індії. Час від часу проблема ко-інфекції загострюється і в деяких розвинених країнах або окремих містах. Так, наприклад, за останні кілька років туберкульоз і ко-інфекція ВІЛ/туберкульоз стали серйозною проблемою у Лондоні.
«Збільшення кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку призвело до поступового збільшення загальної кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Всі ці діти належать до групи високого ризику захворювання на туберкульоз і повинні спостерігатися у дитячого фтизіатра, — зазначила проф. Ольга Білогорцева, завідуюча відділенням дитячої фтизіатрії НІФП НАМН України, головний позаштатний дитячий фтизіатр МОЗ України. – В Україні у 2011 р. серед вперше виявлених випадків туберкульозу серед дітей туберкульоз був поєднаний із ВІЛ-інфекцією у 9% випадків, у дорослих цей показник становив 14%. Загалом лише за один рік – з 2010 до 2011 рр. – абсолютна кількість дітей, хворих на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ-інфекцією, зросла на 18%».
Під час лікування ко-інфекції українські лікарі і пацієнти стикаються із низкою проблем, адже питання поєднаної патології ВІЛ/ТБ у дітей суперечливі, недостатньо вивчені та висвітлені у науковій літературі. В першу чергу, досить складним є діагностування ТБ у дітей загалом, і у ВІЛ-позитивних дітей зокрема. Надмірна централізація фтизіатричної служби в Україні призвела до недостатньої поінформованості лікарів загальної практики з питань походження та діагностики ТБ, і тим самим ускладнила проведення діагностики ТБ у ВІЛ-інфікованих дітей.
Незважаючи на складність встановлення діагнозу ТБ у ВІЛ-інфікованої дитини, важкість та токсичність одночасного лікування ВІЛ/ТБ, ця категорія пацієнтів підлягає активному медичному супроводу і може бути повністю вилікувана від туберкульозу. За умов впровадження в українську систему охорони здоров’я рекомендацій міжнародних фахівців Україна має всі шанси не лише вирішити проблему ко-інфекції, але й побороти епідемію туберкульозу загалом.

Комментирование закрыто.